Vinnartexter dec -09

Skapa en karaktär och berätta om den!

Persona_8041

Bilkort: © E.Raman & OH-cards.com Läs mera om Persona-korten.

Skrivartävling för ungdomar 11-15 år

I samarbete med Pixopolis

Tävlingsbidraget innebar att skapa en karaktär och beskriva henne eller honom i sin bostad. Inspiration till karaktärerna kunde hämtas från porträtten här ovan. Tävlingsbidraget bestod av tre delar, karaktärsschema, personbeskrivning och gestaltning.

Så många välskrivna bidrag!

Det var svårt att välja ut 5 vinnare. Varje text innehöll fina gestaltningar och alla var mycket välskrivna.

Vinst: Presentkort - skapa din egen fotobok

Pixopolis.easy_01

1:a pris - 5 vinnare

Motivering:

Varje vinnartext innehåller tydliga gestaltningar som gör att vi som läser ser bilder framför oss. Bilderna berör genom att vi på något sätt kan känna igen oss, och de lockar fram en känsla. Karaktärerna blir levande och vi som läser blir nyfikna, vi vill veta mera.

Det finns mycket att lyfta fram i varje text, men jag väljer att kommentera en enda mening.

star_1

Lina hällde ut den sista mjölken som blev kvar efter flingorna, i diskhon. Hon spolade i vatten och några ensamma flingor simmade runt innan de la sig till rätta. Hon placerade sin tallrik i diskmaskinen, och fortsatte sedan med den andra disken. Hon såg till att det inte var några rester kvar och torkade hårdhänt ur diskhon.

Hon var trött efter den långa skoldagen och kröp upp i soffan med en ullfilt omkring sig och satte på TV:n. De visade handboll och Lina blev direkt insatt i matchen och glömde bort att hon var trött.

Författare: Ebba Göthberg 14 år, Gislaved

En av de tydliga bilderna:


"Hon såg till att det inte var några rester kvar och torkade hårdhänt ur diskhon." - Läsaren förstår att Lina är pedantisk.

star_1


Freja tar fram sina hemnycklar ur jackfickan och trycker in den hjärtmönstrade nyckeln i låset. Hon vrider om nyckeln och tar ut den, hon öppnar dörren och trycker in koden 5972 för att stänga av larmet. Hon tar av sig skorna och vinterjackan och leder stegen mot trappan, går upp för den mattklädda trappan och går mot sitt rum. Hon puttar upp dörren och suckar. Att hon måste ha ett sådant barnsligt rum, tänker hon. Ljusrosa tapeter och himmelsblått påslakan. Hon hade mycket hellre haft svarta tapeter som alla andra. Det är därför hon aldrig tar med sig kompisar hem.

Hon tar upp sin mobil och slänger sin väska på golvet, inga nya sms. Hon sätter mobilen på laddning och går till skrivbordet för att slå in en målning som hon skulle skicka upp till Stockholm. En målning av sig själv.

Författare: Gabriella Odenholt 12 år, Gislaved

En av de tydliga bilderna: "Hon tar upp sin mobil och slänger sin väska på golvet, inga nya sms." - Läsaren förstår att Freja är lite slarvig och att det är full fart på henne.


star_1

Torsten kliver in i rummet med snabba och lätta steg. Torsten ser sig om som om han kollar att allt ligger på plats. Han lägger sig på sängen och blundar en stund. När han öppnar ögonen har han en skräckslagen blick. Det ser ut som att han sett något. Torsten har antagligen dagdrömt igen. Han ser stressad ut. Torsten trevar efter anteckningsblocket. Han får tag i den, slår upp en sida och böjer sig över blocket och börjar skriva ivrigt. Någon minut senare går han ut ur rummet och lämnar en lapp på bordet. "Dessa drömmar om utomjordinger återkommer dag efter dag. Tror ni att det finns liv i yttre rymden? Och kommer de att ta över jorden?"

Författare: Jonathan Bernhardsson 14 år, Gislaved

En av de tydliga bilderna:


"Torsten kliver in i rummet med snabba och lätta steg. Torsten ser sig om som om han kollar att allt ligger på plats." - Läsaren förstår direkt att trots att Torsen är på bra humör (han går med lätta steg) så finns det något där som oroar honom.

star_1

Ronja går fram till sitt skrivbord och sätter på datorn. Den susar till när den startar. På hyllan ovanför skrivbordet står alla hennes konstiga penntroll som hon och Jenna samlar på. Bakgrundsbilden på datorn föreställer en fotboll. Först övar hon på sina spanska glosor, sen loggar hon in på MSN. Varken Sofia eller Manne är inne, så hon stänger av datorn. Hon tittar på klockan, tjugo över två. Hon tar fram sin Ipod och sätter på en av sina favoritlåtar. Hon sveps med utav låten och hör ingen eller ingenting. Hon sitter så enda fram till det blir mörkt utanför fönstret.

Författare: Evelina Andersson 12 år, Gislaved

En av de tydliga bilderna:
"Bakgrundsbilden på datorn föreställer en fotboll. Först övar hon på sina spanska glosor, sen loggar hon in på MSN" - Läsaren förstår att Ronja är fotbollsintresserad, att hon är noga med sitt skolarbete och att hon har kompisar på MSN.

star_1

Med brädan under ena armen öppnar Kim dörren in till lägenheten. Han trycker ner det silvriga handtaget försiktigt när han stänger dörren och andas in lägenhetsdoften. Brädan slänger han i en jackhög innanför dörren och tar upp dagens post.

Han släpar fötterna i golvet när han går mot det blåa köket. På bordet finns redan en stor hög av brev och reklam och han gör som alltid, lägger den nya posten överst i högen.

Ur kylskåpet tar han fram ett smörpaket och öppnar sedan skåpet ovanför diskhon. Han lyfter ner en brödlimpa och skär sig en skiva. Med mackan i handen sätter han sig i soffan, tar fram en bok och försvinner in i en annan värld.

Författare: Louise Bäck 13 år, Gislaved

En av de tydliga bilderna:
"På bordet finns redan en stor hög av brev och reklam och han gör som alltid, lägger den nya posten överst i högen." - Läsaren förstår att Kim inte har den bästa ordningen i sin lägenhet.
________________________________________________________________________________

Montessoriskolan Galaxen i Gislaved

006-webi

Samtliga vinnare är elever på Montessoriskolan Galaxen i Gislaved. Lärare och elever arbetade helhjärtat med tävlingsbidraget. Det gav resultat -  varje insänt bidrag var mycket, mycket välgjort! Tyvärr fanns endast 5 vinster.

Tack för era bidrag!  -  Veronica Grönte

_______________________________

Läs om författarskolan utan avgift. MaketeMetodens författarskola. Helg- och sommarkurser för allmänhet och pedagoger i samarbete med Kurser.se.

Skrivarkurs

Gå en skrivarkurs som kompetensutveckling! Helgskrivarkurser och sommarskrivarkurser. Medlemmar i LR har 20% rabatt på författarskolans deltagaravgift.


Sidtopp


aaaaaaaaaaa Student

Pennvässaren ges ut på Studentlitteratur.

Utveckla ditt och dina elevers skrivande till nästa nivå!

Prenumerera på Inspirationsbrev - skrivtips, tävlingar och kurser.
Skrivarkurser - helg och sommarkurser via Författarskola.se
MaketeMetodens metodik Skrivarcommunity - Skrivboken.nu
Skrivarkurser i samarbete med Kurser.se

Skarmavbild 2014-11-07 kl. 22.51.28

__________________________________________________________

Kontakt: Veronica Grönte 073-90 12 12 5  veronica@makete.se www.forfattarskola.se

Sitemap

Webbproduktion av Carlén Communications