Skrivartävling mars 2012

100

Kombination A                                                Kombination B
OH-kort © E.Raman / OH-verlag www.bildkort.nu
Bilder ur Pennvässaren, Veronica Grönte & Studentlitteratur 2002

Kort berättelse - max 300 ord

2 vinnare i 2 ålderskategorier

 

Solentro

Presentkort på 500 kr till 4 förstaprisvinnare - gör din egen bok / Solentro.
Alla andra som deltar får ett tröstpris, presentkort på 100 kr / Solentro

 

Deltagare under 15 år 

 
image
 
Elias Wessel, 10 år
Studerande, Upplands Väsby - Bildkombination A
 
 

Mons

En gång för länge sedan fanns det en mästertjuv som hette Mons. Han gömde sig i en stad som heter Hjo. En dag hade han blivit fångad av polisen när han skulle stjäla fru Lindgrens plånbok och nu sitter han i domstolen. Mons tänker på hur han ska komma ut ur fängelset, för han vet att alla som har haft den här advokaten har hamnat där. Han kollar ut genom fönstret medan han tänker. Utanför fönstret snöar det och isen är hal. Han ser också att solen har gått ner för länge sedan och det har blivit mörkt. Det är som om snön där ute öser ner som regn.

Efter att domstolen var klar satt Mons i fängelset. Domaren hade tagit sitt beslut och det blev som Mons trodde. Han hade redan funderat klart på hur han skulle komma ut ur fängelset. Så här var planen: han skulle försöka nå nyckeln till hans cell, men polisen hade satt handbojor på honom och då kunde han inte stjäla nyckeln som låg i polisens ficka. Utan att ens tänka så sparkade Mons polisen som stod utanför cellen mellan benen, så att polisen svimmade och nyckeln ramlade ur hans ficka. Han tog upp nyckeln och öppnade sin cell. Då upptäckte han en annan nyckel och en pistol som också hade ramlat ur polisens ficka. Nyckeln var till handbojorna, det visste han, för nyckeln passade hålet. Han fick upp handbojorna efter ett tag. Han kollade på klockan.
-Tjugo över tolv. Det är väl då poliserna äter lunch, mumlade Mons lite för sig själv.
Han smög tills han såg ett fönster som han klättrade ut igenom. När han kom hem svor han på att aldrig stjäla igen. Sedan flydde han till Norge och ingen såg honom mer.

 

Motivering:
En berättelse med en tydlig röd tråd och ett väldigt härligt slut. Den första meningen berättar att allt hände för länge sedan. De två följande meningarna bekräftar detta på ett passande sätt, offret för stölden heter "Fru Lindgren". Det stämmer bra med den lilla staden Hjo - för länge sedan. Huvudkaraktärens dystra funderingar i domstolen förstärks av den symboliska gestaltningen av vädret; snö, is som är hal och mörker. Repliken på slutet öppnar upp mot det lyckliga slutet, överraskar och får även läsaren att le.


image

Ellinor Palmgren, 13 år
Studerande Gislaved - Bildkombination B

Moln och bubblor

Karin står fortfarande och pratar med tårar i ögonen även om klockan passerat 10.00.
I klassen ligger en förväntansfull längtan över att det bara är några minuter kvar tills sommarlovet börjar. Mia och Klara ska ligga på stranden och visa upp sina perfekta kroppar. Eric och Vincent kommer såklart placera sina handdukar snett bakom och spana in tjejerna – eftersom Mia och Klara är snyggast i hela skolan. Ebba åker som vanligt till Mallis och Gabriel åker ut med båten i Kroatien. Allas sommarlov är redan uppmålade och alla vill bara att Karin ska sluta prata om att ”Ni har varit så duktiga mina älsklingar”.
-  Gud va hon smörar för oss, man blir ju alldeles kladdig, säger Eric och klassen skrattar.
Mitt eget sommarlov då? Det blir antagligen inte lika händelserikt som deras, bara duktiga Johanna ligger på samma tråkiga nivå.
Jag ska bara spela mattetävlingar med duktiga Johanna och rita hjärtan runt skolkatalogen och stirra in i Hampus chokladbruna ögon som får en att sväva på moln. Sommarlovet blir ganska tråkigt, fast jag sitter ju uppe på molnet ganska ofta så jag överlever nog.
Karin har pratat klart och kramar utdelas överallt. Jag sitter kvar och studerar de vackra klänningarna med blommor på som flyger runt i rummet.
-  Ehm… skulle du vilja hitta på nåt nu? Typ ta en glass? säger en len röst och jag vänder mig om.
De chokladbruna ögonen möter min blick. Hela himmeln täcks av moln och jag flyger högt på dem.
-  Visst, svarar jag generat och reser mig upp.
Han tar tag i min hand och lyckliga bubblor sprids i kroppen. Karin ler mot oss och även om jag hatar henne får hon ett leende tillbaka. Att vi har ett till läsår tillsammans känns långt borta, just nu gäller bara molnen och bubblorna.

Motivering:
Ett problem värt att lyftas fram, och ett överraskande lyckligt slut. Texten är gestaltad på ett sätt som gör läsaren aktiv, med läsning mellan raderna. I första meningen hamnar vi rakt in i handlingen och en bild målas upp. Hela situationen får strax en tydligt förklaring. Aha, Karin är läraren, så klart. Snyggt! Repliker, inre monolog och gestaltning varvas effektfullt. "Planteringen" av Hampus chokladbruna ögon i mitten av texten får en härlig "skörd" när de möter Elins i slutet.

 

Deltagare över 15 år

Astrid Hilmarsson

Astrid Hilmarsson, 15 år
Studerande, Fagersta - Bildkombination A
 

Amanda

Jag satt i rättsalen med allas blickar mot mig. De såg anklagande ut, trötta och stela. Kanske precis som man skulle se ut i en domstol.
”Hur ställer du dig till dessa anklagelser?” väste domaren. Han försökte se sträng ut, men berörde mig inte ett dugg. Jag hade aldrig brytt mig om något förutom min Amanda. Detta var inget undantag. Jag himlade med ögonen och la fötterna på bordet. Dommaren skulle precis skälla på mig när jag hörde hur någon klev in genom rättsalen. Ljudet av klackskor ekade, och jag vände mig om. Det var Amanda som kom gående. Hon satte sig på första bänk. Jag sökte henne med blicken men det enda jag såg var besvikelsen i hennes ögon.

Plötsligt fick jag dåligt samvete, där jag satt i slitna jeans och svarta solbrillor. Jag hade ju lovat Amanda så många gånger, och jag visste inte om hon skulle orka en gång till. Mina ”upptåg” hade slitit på vår relation i flera år och jag hade inte lyckats förtränga vårt senaste gräl.
”Erkänner du?” fräste domaren och jag väcktes ur mina tankar. Efter några sekunders överläggande erkände jag mitt brott. I ögonvrån såg jag hur Amanda reste sig, tog sin väska och sprang ut ur salen. Jag sprang efter henne. Bakom mig hörde jag hur domaren slog med klubban i bordet, men jag brydde mig inte. Amanda var viktigare.

Motivering:
En snyggt gestaltad text med högt tempo. Den inledande meningen lockar. Den är enkel, kort och skapar en tydlig bild inom läsaren. I början av texten får vi veta att Amanda betyder allt bland annat genom gestaltningen: "Jag himlade med ögonen och la fötterna på bordet." Anledningen till varför huvudkaraktären befinner sig i rättssalen beskrivs endast beskrivs genom ordet "upptåg", vilket bidrar till att tempot blir högt. Läsaren erbjuds läsa mellan raderna.

 

IMG 4742 2

Birgitta Ederyd
Psykolog, Järvsö - Bildkombination B

Under ytan

Han hade bestämt sig för att skriva om det som hänt, hade hört att det kan vara ett bra sätt att bearbeta känslor och få lite ordning. Just nu kändes allting kaotiskt och ofattbart. Han tog pennan och började kladda lite i kanten av pappret. Det välbekanta oändlighetstecknet upprepades och ställdes upp till en åtta. Detta tecken som förföljt honom som ett signum, det kom automatiskt så fort han fattade en penna. Åtta år... Siffran  snärtade till i medvetandet. Han blev inte äldre. Hans bror blev bara åtta år. Lill-Ante som var så glad, livet hade just börjat...

Oändligheten har slukat honom, tänkte Patrik och svalde gråten. Han kladdade över tecknen på pappret och högg med pennan i bordet. Tårarna steg upp som högvatten i hans inre, översvämmade honom och han kastade sig handfallen över bordsskivan med armarna runt huvudet. Sorgen hulkade som en kramp i kroppen, det brände under ögonen. Han sneglade med dimmiga ögon mot dörren, "bara ingen kommer nu", tänkte han och bet sig själv i läppen, knep ihop ögonen tills det blixtrade rött. Ute var det sol och badväder. Sommarlov efter första året på gymnasiet. Han bar alltid solglasögon denna sommar.

Livet kändes förstört för Patrik. Lillebror hade drunknat, han fanns inte mera. Det som hänt hade förändrat huset, bryggan, träden, stranden, mamma och pappa, allt var höljt i saknad och smärta. Lill-Antes skratt kommer aldrig mera att klinga. Hans snabba fötter kommer aldrig mera att bullra i trappen. Han kommer aldrig mera att andas. Patrik stirrade ner på pappret som var fuktat av tårar. Bland kaotiska streck och pennhack syntes uppresta oändlighetstecken, som åttor på rad i sammanhållen följd. Finns oändligheten i oss människor, då finns den också här, tänkte Patrik. Just nu som ett hav av sorg.


Motivering:

En mycket stark och mycket vacker text. Känns svårt att kommentera den, men jag försöker. De tydliga bilderna från vardagen, översiktbilder som blandas med extrema närbilder föder känslor inom läsaren. Kontrasten mellan solsken och sorgdimma förstärker smärtan på ett symboliskt sätt. Upprepningen av "aldrig mera" tre gånger får en stark effekt, och är vacker. Oändlighetstecknet fungerar som en röd tråd genom berättelsen - och att åttan dessutom bidrar till en utveckling inom huvudkaraktären, berör.

 

Skrivarkurs

Gå en skrivarkurs för din egen del eller som kompetensutveckling! Helgskrivarkurser och sommarskrivarkurser. Medlemmar i LR har 20% rabatt på författarskolans deltagaravgift. Läs om författarskolan utan avgift. MaketeMetodens författarskola. Helg- och sommarkurser för allmänhet och pedagoger i samarbete med Kurser.se.

 
Sidtopp


aaaaaaaaaaa Student

Pennvässaren ges ut på Studentlitteratur.

Utveckla ditt och dina elevers skrivande till nästa nivå!

Prenumerera på Inspirationsbrev - skrivtips, tävlingar och kurser.
Skrivarkurser - helg och sommarkurser via Författarskola.se
MaketeMetodens metodik Skrivarcommunity - Skrivboken.nu
Skrivarkurser i samarbete med Kurser.se

Skarmavbild 2014-11-07 kl. 22.51.28

__________________________________________________________

Kontakt: Veronica Grönte 073-90 12 12 5  veronica@makete.se www.forfattarskola.se

Sitemap

Webbproduktion av Carlén Communications