Elisabeth Wiktorén

 

bok_small

Enneagrammet och de nio livsstrategierna

Författare: Elisabeth Wiktorén
Förlag: ICA-bokförlag

Alla är vi olika - Tack och lov!

Men visst kan det vara jobbigt ibland. På jobbet till exempel. Eller hemma. Folk beter sig "konstigt" och man förstår bara inte varför. Och inte är det lätt att bli klok på sig själv heller alla gånger.

Vid sådana tillfällen kan det vara bra att förstå varför det känns jobbigt och hur vi skulle kunna få det bättre med varandra. Eller med oss själva.

Vad innehåller boken?

Enneagrammet och de nio livsstrategierna lotsar läsaren genom den komplexa enneagramteorin med detaljerade beskrivningar av de nio enneagramtypernas livsstrategier. Där finns de nio personligheternas olika karakteristika, värderingar och övertygelser, hur de uppfattas av andra, av sig själva, hur dynamiken i stress- och trygghetsben ser ut liksom olika varianter av subtyper. För varje personlighetstyp beskrivs de stora variationer som visar sig inom typen beroende på hur utvecklad och trygg man är som individ. Boken visar också på vad de olika enneagramtyperna brukar behöva arbeta med i sin personliga utveckling.

I bokens appendix jämförs enneagrammet och MBTI´s och Belbins typologier. Där finns också en beskrivning av NLP och av Karen Horneys tre olika sociala stilar och hur de uppträder hos enneagramtyperna.
Beställ boken hos Adlibris.

DVD • Enneagrammet - nio personliga möten

film_small

Nu finns en svensk enneagramfilm att användas av alla som vill lära sig mer om människor men också för att kunna uppleva enneagramtypernas olikheter "i levande livet".

Charlotte Berglin, Scarlet Film och Elisabeth Wiktorén - Enneagramskolan, har gjort en intervjufilm om de nio enneagramtyperna. Filmen illustrerar, på ett mycket tydlig sätt, hur de nio enneagramtyperna hanterar sina respektive teman, övertygelser och drivkrafter - både positiva och negativa, och hur de ser på sig själva, på andra och på tillvaron. Filmen består av nio tio-minuters intervjuer med två personer från varje enneagramtyp. Dessutom finns en kortversion på två minuter per typ.

Enneagrammet visar vägen

Sesam öppnar sig

Enneagrammet är en modell som hjälper oss att upptäcka styrkan och potentialen hos både oss själva och andra. Modellen utgår från nio olika drivkrafter som formar nio olika personlighetstyper. Varje personlighetstyp har sina värderingar och förhållningssätt. Enneagrammet lär oss att förstå och respektera hur vi själva och andra fungerar. Den visar på vårt ego och hjälper oss också att komma till insikt om hur vi kan förändras och utvecklas på ett bestående sätt.

Klassisk visdom

Det finns något av patina över den unika människokunskap som Enneagrammet ger oss. Spåren leder oss till de gamla grekerna 2400 år bakåt i tiden.

Aktuell kunskap

I modern tid används Enneagrammet som ledarskapsverktyg, för personlig utveckling och i teambuilding. På ett flertal högskolor i USA utbildar man i Enneagrammet och modellen är på stark frammarsch i Europa.

Validerad modell

2005 validerades Enneagrammet vid det psykometriska institutet SHL i London.

Rädsla och kärlek

Enkelt uttryckt kan man säga att Enneagrammet förklarar hur vi hanterar Rädslan och Kärleken i våra liv.

Text och bild har hämtats från Enneagramskolans hemsida.

 

Skrivarkurs

Gå en skrivarkurs som kompetensutveckling! Helgskrivarkurser och sommarskrivarkurser. Vi bekantar oss med enneagrammet, för att få hjälp att skapa väl sammansatta och trovärdiga karaktärer. Medlemmar i LR har 20% rabatt på författarskolans deltagaravgift.

 

Sidtopp


aaaaaaaaaaa Student

Pennvässaren ges ut på Studentlitteratur.

Utveckla ditt och dina elevers skrivande till nästa nivå!

Prenumerera på Inspirationsbrev - skrivtips, tävlingar och kurser.
Skrivarkurser - helg och sommarkurser via Författarskola.se
MaketeMetodens metodik Skrivarcommunity - Skrivboken.nu
Skrivarkurser i samarbete med Kurser.se

Skarmavbild 2014-11-07 kl. 22.51.28

__________________________________________________________

Kontakt: Veronica Grönte 073-90 12 12 5  veronica@makete.se www.forfattarskola.se

Sitemap

Webbproduktion av Carlén Communications